renée coralie van beek

Vloeken in de kerk

Vloeken in de kerk class=

Ooit vormde de kerk het middelpunt van de maatschappij, waar de hele gemeenschap samenkwam. Nu, in onze multiculturele netwerkmaatschappij, wonen vele gemeenschappen naast elkaar en leven we in bubbels. Waar komen we samen om elkaar echt te leren kennen; om naar een ander verhaal of perspectief te luisteren; om te twijfelen en stuntelen; om troost te vinden? Waar durven we onze obsessie met geluk los te laten en te reflecteren op de rauwe kanten van ons bestaan?

Theatergezelschap Vloeken in de Kerk bouwt aan een plek waar de kracht van gedeelde smart gevierd wordt, waar verschillen in leeftijd, afkomst, gender, religie of opleidingsniveau plaatsmaken voor verbinding. We maken eigenzinnige ‘performancediensten’ met spannende makers die persoonlijke verhalen opbiechten. De performers geven zich bloot en leggen hun kwetsbare schaduwzijden op tafel, als middel van ontwapening. In die schaduw maken (voor)oordelen en onbegrip plaats voor een open blik.

We putten uit religieuze en culturele tradities met een troostende werking, en creëren nieuwe rituelen waar deze tijd om vraagt. Theater, dans, muziek, poëzie, filosofie en levensbeschouwing ontmoeten elkaar in een vernieuwende kruisbestuiving, waarin een danssolo overgaat in een kaarsenritueel, een preek onderbroken wordt door een sketch, en publiek veel meer is dan alleen een toeschouwer.

Vloeken in de Kerk werd in 2015 opgericht door dramaturg Alinde Hoeksma, die in de Utrechtse Metaalkathedraal de ruimte kreeg om een maandelijkse theatrale mis te organiseren. Alinde Hoeksma verzamelde hiervoor een makerscollectief met een actieve rol voor Annelies van Wijk, Daphne Gakes, Desiree van Haaren, Jelle Zijlstra, Kiki Schippers, Renée Coralie van Beek en Sarah van der Vlerk. In 2016 trad Jonnie Paling toe tot de organisatie als zakelijk leider en werd de stichting opgericht.

  • In december 2020 is het besluit genomen om het gezelschap on hold te zetten, vanwege tegenvallende subsidie inkomsten.