renée coralie van beek

Zoon in Europa

Zoon in Europa class=

“Ik verklaar kennis te hebben genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving. Ik respecteer deze en ik zal een actieve bijdrage leveren aan de maatschappij.”

Met een hoofd vol dromen ondertekende mijn geliefde, Ayoub, zijn participatieverklaring. We verlangden naar een alledaags leven met onze zoon Kees. Een maand later wordt hij beticht van fraude.

In Zoon in Europa vertelt Renée over haar Afghaanse partner, die als statushouder klem komt te zitten in het integratietraject van de gemeente. Ze toont hoe de gemeente de druk opvoert en de weerslag die het heeft op hun gezin.

Tussen de juridische gevechten door lukt het om af te reizen naar Iran. Na jaren wachten sluit Ayoub zijn oude vader in de armen, ontmoet Kees zijn Afghaanse tantes en blijkt de schoonfamilie vrijzinniger dan gedacht.

Renée voert je mee naar Afghanistan, het land dat Ayoub met hartenpijn moest verlaten en het land dat in de zomer van 2021 door de rest van de wereld werd verlaten. Het land dat zijn familie momenteel probeert te ontvluchten. Een verhaal over hoe hij als `hoofd van de familie` vanuit het veilige Europa de boel probeert te redden. Een voorstelling over liefde, de ontdekking van het vaderschap en over de kracht van diversiteit.

Zoon in Europa is het vervolg op de voorstelling Hosseini (2018), een aangrijpend autobiografisch portret waarin actrice en theatermaker Renée Coralie van Beek het jaar beschrijft waarin zij per ongeluk verliefd wordt op de Afghaanse vluchteling Ayoub, onverwacht zwanger blijkt en verstrikt raakt in het Nederlandse asielbeleid.

Concept, tekst, spel:
Regie:
Tekst begeleiding:
Muziek:
Vormgeving en kostuum:
Flyerbeeld:
Geproduceerd door:
Impresariaat:

Renée Coralie van Beek
Audrey Bolder
Shabnam Baqhiri
Mathijs de Valk
Eva Arends
Ivar Schutte Fotografie
Stichting Nieuwe Makers
George Visser Productions