renée coralie van beek

Zoon in Europa

Zoon in Europa class=

Drie jaar geleden ondertekende mijn geliefde, Ayoub, met een hoofd vol dromen zijn participatie verklaring. We verlangden naar een alledaags leven met onze zoon Kees. Hoe kwam het dat hij een maand later van fraude werd beticht?

In Zoon in Europa vertelt Renée over de turbulente tijd die zij meemaakt wanneer haar Afghaanse partner Ayoub een tijdelijke verblijfsstatus krijgt en door zijn opgelegde integratietraject psychisch in de knoop raakt. Ze ontvouwt hoe de overheid verandert in een gevreesde tegenstander en hoe het Nederlandse inburgering systeem niet bedoeld is voor mensen. Tussen de juridische gevechten door lukt het om af te reizen naar Iran. Na jaren wachten sluit Ayoub zijn zieke vader in de armen, ontmoet Kees zijn Afghaanse tantes en blijkt de schoonfamilie vrijzinniger dan gedacht.

Renée voert je mee naar Afghanistan, het land dat Ayoub moest verlaten en het land dat in de zomer van 2021 door de rest van de wereld werd verlaten. Het land dat zijn familie momenteel probeert te ontvluchten en waarbij sommige van hen, door foute paspoorthandel, in West Afrika terechtkomen. Een verhaal over hoe Ayoub, als “hoofd van de familie”, vanuit het veilige Europa de boel probeert te redden. Een voorstelling over veerkracht, liefde, de ontdekking van het vaderschap en over de kracht van diversiteit.

Zoon in Europa is het vervolg op de voorstelling Hosseini (2018), een aangrijpend autobiografisch portret waarin actrice en theatermaker Renée Coralie van Beek het jaar beschrijft waarin zij per ongeluk verliefd wordt op de Afghaanse vluchteling Ayoub, onverwacht zwanger blijkt en verstrikt raakt in het Nederlandse asielbeleid.

Concept, tekst, spel:
Regie:
Tekst begeleiding:
Muziek:
Vormgeving en kostuum:
Flyerbeeld:
Geproduceerd door:
Impresariaat:

Renée Coralie van Beek
Audrey Bolder
Shabnam Baqhiri
Mathijs de Valk
Eva Arends
Ivar Schutte Fotografie
Stichting Nieuwe Makers
George Visser Productions

   Speellijst 2023
  • 8 en 9 maart (try-out) Theater Kikker Utrecht
  • 10 maart Première Theater Kikker Utrecht
  • 15 maart Ins Blau Leiden
  • 11 mei Theater Walhalla Rotterdam
 • De voorstelling valt onder George Visser Productions. De speellijst voor 2023-2024 volgt snel.